sunnuntai 15. tammikuuta 2012

Arkea

Kirjoittaminen on vähän jäänyt, kun ei ole tapahtunut oikeastaan mitään erikoista. Mikä on toisaalta varmasti ihan hyvä asia... Hevoset voivat hyvin eikä ole ollut edes mitään onnettomuuksia. En ole juuri ratsastanut koska olen yhä flunssassa enkä vain suoraan sanoen jaksa ratsastaa kunnolla, niin mieluummin ei sitten ollenkaan. Olen juoksuttanut yhdellä ja kahdella liinalla, yhtenä päivänä sain jopa miehen suostuteltua itse oman hevosensa selkään ja pari kertaa olen vähän kevennellyt. Mies on luvannut jatkossa ratsastaa keskiviikkoisin (puomeja/hyppäämistä) koska kisakauden alku nyt kuitenkin lähestyy ja kyllähän tuolla hevosella nyt kannattaisi kilpailla niin kauan kun se vielä on mahdollista, yksikään eläinlääkäri kun ei ole antanut mitään arviota siitä kauanko sen jalka tulee käyttöä kestämään. Toki on myös mahdollista ettei sen kanssa tule koskaan mitään ongelmaa.

Pikkuhevonen on nyt myös vähän lomaillut, olen vähentänyt "treeni" kertoja ettei se ihan kyllästyisi. Se tekee kuitenkin kaiken juuri niin kuin pyydetään, ja kovin kummoista ei nyt voi juuri tällä hetkellä tehdä, käytännössä siis joko juoksutusta tai ohjasajoa maneesissa. Turha kyllästyttää sitä vielä, kun selkään en kuitenkaan aio ennen kuin aikaisintaan muutaman kuukauden päästä. On ollut nyt päivät laitumella ja oikein huonolla säällä on sitten vähän puuhailtu jotain sekä tarhailtu. Tänään mentiin kahdella liinalla puomeja maneesissa ja se meni oikein hienosti.

Olen myös vähän miettinyt että se saattaa kuitenkin jäädä minulle liian pieneksi. Varmaan se kasvaa vielä pari senttiä, mutta ei se nyt oikeastaan ole niinkään korkeudesta kiinni. Se on vain niin kovin kevytrakenteinen ja lyhytrunkoinen. En nyt sen tarkemmin ole asiaa vielä pohtinut mutta jos se ei rotevoidu tuosta vielä aika reippaasti, olisi varmaan järkevintä myydä se jollekulle pienemmälle ratsastajalle sitten, kun se nyt ensin on ruunattu ja hallitsee perusasiat. Tai no onhan minulla pieni ratsastaja täällä omastakin takaa, mutta tuo muksu taitaa innostua enemmän esteistä, kun taas hevoseni ei ehkä ole ihan synnynnäinen estetykki... Ja lapsi on kuitenkin vielä niin nuori että saa ratsastaa poneilla vielä ikuisuuden, ja yleensä on kuitenkin järkevintä ratsastaa poneilla niin kauan kuin mahdollista. No katsotaan. Vähän salaa haaveilisin suomenhevosesta...

Meillä oli tänään pakkasta! Taisi olla ensimmäinen kerta tänä vuonna. Normaalisti talvisää nyt ei täälläkään ole ihan uutisarvoinen asia, mutta tämä talvi on kyllä ollut kovin leuto. Mikä ei minua haittaa, vihaan talvea koska olen aivan hirmuisen kova palelemaan, hrr.

Koska en nyt keksi mitään älyllistä kirjoitettavaa niin teenpä pienen talliesittelyn. :)

Tallissa on nelisenkymmentä karsinapaikkaa (jotka ovat tällä hetkellä kaikki täynnä), lisäksi yhteiskarsina siitostammoille talven ajaksi. 1-2 -vuotiaat orivarsat asuvat erillisessä oripihatossa parin kilometrin päässä, samanikäiset tammavarsat asuvat erään toisen tallinpitäjän pihatossa ja ne hoidetaan siellä kokonaan niin kauan että tulevat ratsutukseen tai lähtevät muuten pois. Lisäksi kymmenen hevosta on talven yli laitumella, kaksi eläkeläistä ja loput eri-ikäisiä tammoja (nuoria, tyhjäksi jääneitä yms.). Yhteensä hevosia on aiemmasta arviostani poiketen noin 80 meidän vastuulla ja sitten muutama siellä muualla. Näistä miehen isä hoitaa oripihaton ja siitostammat kokonaan itse, me vain ruokimme siellä jos hän on pois.

Tallissa asuvat sitten täysihoitohevoset sekä meidän koulutettavat/ "omat" (omia meillä nyt ei ole kuin minun pikkupoika, Consens ja poni, mutta näihin lasketaan myös miehen vanhempien hevoset jotka on tarkoitus myydä). Me hoidamme siis nuo koulutettavat ja omat hevoset kokonaan itse, täysihoitohevosten kanssa autamme tarvittaessa, olemme tarhanneet ja ratsastaneet niitä maksua vastaan, lisäksi tietenkin kuivitamme ja ruokimme ne. Karsinoita ei tarvitse puhdistaa kuin meidän tallikäytävältä 14 kappaletta, muut tyhjennetään traktorilla parin viikon välein.

Meidän tallikäytävä

Marsujen valtakunta


Consensin yksiö näyttää ulkoa aika kulahtaneelta, mutta on tallin suurin yksittäiskarsina, tarkoitettu varsallisille tammoille. Lisäksi toisen seinän saa kokonaan auki, Consensin ehdotonta lempipuuhaa on katseleminen. Sen olisi oikeasti varmaan tarkoitus syntyä vahtikoiraksi.


Täysihoitohevosten käytävää 

Varsan elämää


Kolmen varsan soluasunto. Viimekesäiset varsathan ovat pääasiassa pihatoissa, nämä kolme ovat "ylimääräisiä", myöhään syntyneitä ja vierotusvaiheessa paljon muita nuorempia joten ne ovat talven täällä, keväällä menevät sitten laitumelle muiden kanssa 

Siitostammojen talviasumus

Tammat ovat tosin oikeastaan aina ulkona, säällä kuin säällä

Pikku yksityiskohta

juoksutusrinkula

Maneesi

talo
Ulkokarsinoista, oripihatosta ja kentästä onkin ollut kuvia jo aikaisemmissa postauksissa.

Loppuun vielä tietenkin pakollinen kuva pikkumiehestä.

5 kommenttia:

Elina kirjoitti...

Suloisia nuo varsojen soluasunnot :> Tuli ihan vasikkakarsinat mieleen :D

Jenni kirjoitti...

Ai vitsi, onpa kyllä kivat tilat! Ja hirveästi hevosia...!
Mä joskus mietinkin että sunhan pitäis ottaa oikein hieno suokki sinne edustamaan! :D

Viipi kirjoitti...

Ompas erilaasta kun täälä :)

Jotenki niin hienostunutta.. ja mulla tuli kans vasikkakarsinat mieleen noista varsojen karsinoosta :D

Pauliina kirjoitti...

No ne on vasikkakarsinoita. :D Täällä oli ennen myös nautoja mutta viimeiset lähti muutama vuosi sitten.

Yhdestä tallista ei ole ollenkaan kuvia kun en ole sinne osunut kameran kanssa, mutta se nyt ei kovin kaunis olekaan. Siellä on myös noita vasikkakarsinoita, siellä asuu minun pikkupoikani.

Suokista haaveilin tätäkin hevosta hankkiessa mutta ei ollut varaa tarpeeksi hyvään suokkiin kyyteineen, niin piti sitten tukea tätä kotimaan kasvatusta. Saa nyt nähdä, kyllä sellaisen joskus vielä haluaisin, mutta nyt ei ole varaa eikä tilaakaan pitää kuin yhtä ikiomaa hevosta (muut "meidän" hevoset ovat kuitenkin kaikki aina myynnissä) ja eikä ole sitä rahaakaan muuten kuin sitten jos tämän myyn. Enkä sitä toki nyt ole myymässä, mutta JOS sitten kun se nyt ensin on sisäänratsastettu vähintään, eli aikaisintaan noin vuoden päästä. Ja voihan olla että se tuosta vielä rotevoituu, sitten ei ole niin väliä koska korkeus nyt ei ole niinkään ongelma, vaan jos se jää tuollaiseksi hippiäiseksi niin näytän ihan jättiläiseltä siellä selässä.

Anni kirjoitti...

Ei kyllä helpota yhtään varsakuumettani nähdä noita varsoja köllimässä...