torstai 8. joulukuuta 2011

Juoksutus

Tämän ei ole tarkoitus olla mikään opetusteksti, mutta tuolla aiemmin joku kaipasi juttua juoksuttamisesta joten kerrottakoon nyt miten MINÄ sen teen. En ole millään tavalla opettajahenkinen enkä halua sanoa että kenenkään muun pitäisi tehdä näin, etenkin kun tuskin osaisin edes sanoa miksi. Kun teen itse jotain minulla on kyllä idea miksi teen niin kuin teen, ja pystyn sen siinä tilanteessa selittämäänkin, mutta en osaisi kuitenkaan sanoa jollekulle toiselle vierestä kuinka tämän tulisi tehdä. Olen kuitenkin juoksuttanut tässä vuosien varrella hevosen jos toisenkin, ja tällä hetkellä juoksutan joka päivä vähintään pari-kolme hevosta, joten itsellä on jonkinlainen näppituntuma kehittynyt siihen mitä pitää tehdä että pääsen toivomaani lopputulokseen.

Noin lähtökohtaisesti haluan juoksuttamiselle tukea ratsastusta, eli hevosen pitäisi jollain tavalla liikkua niin kuin siltä ratsastaessakin toivotaan. Nyt kun juoksutan pääasiassa hevosia joilla ei ole ratsastettu vielä ollenkaan, haen lähinnä sitä, että ne pystyvät rentoutumaan "ohjas" tuntumasta huolimatta. Vanhempien hevosten kanssa kiinnitän sitten huomiota myös takaosan aktiivisuuteen, tasaiseen taipumiseen, kokoamiseen yms., mutta näuden kanssa on vain tavoitteena että ne hyväksyvät sen kevyen kuolaintuntuman ja liikkuvat rennosti kaikissa askellajeissa.

Juoksuttaessa käytän pääasiassa suitsia, satulaa/juoksutusvyötä (tällä ei ole niin merkitystä, paitsi nuorten kanssa mahdollisuuksien mukaan satulaa että ne tottuvat paineeseen) ja sivuohjia. Sivuohjat ovat SE ainoa käyttökelpoinen apuohja joka minulle on aikoinaan opetettu, ja tosiaan en ole tavannut yhtään hevosta jota ei olisi voinut juoksuttaa sivuohjien kanssa. Joillekin sopii paremmin joku muu tapa, mutta kaikille on sopinut myös sivuohjat. Tykkään juoksuttaa myös kahdella liinalla (se on käytännössä ohjasajoa ympyrällä), jolloin hevoseen voi vaikuttaa enemmän niin kuin ratsastaessa, mutta itse olen ehkä sen verran tumpelo sen naruhässäkän kanssa, että en näiden nuorten tai muuten vain villien hevosten kanssa lähde sähläämään kahden liinan kanssa.

Juoksutusliinan kiinnitän suoraan sisäkuolainrenkaaseen. Meillä on täällä käytössä pyöreä juoksutushalli, missä nuoret juoksevat automaattisesti ympyrää eikä niitä tarvitse varsinaisesti opettaa siihen, silloin ne eivät myöskään voi lähteä kiskomaan pois ympyrältä niin, että kuolainrengas menisi suuhun. Alkuun ennen kuin hevoset ovat kunnolla tottuneet kuolaimeen on niillä riimu suitsien päällä ja liina kiinnitetään sekä kuolaimeen että riimun sivulenksuun jolloin kuolaimeen ei tule niin paljon painetta, sitten kun hevonen on päässyt sinuiksi kuolaimen kanssa, voi sille tehdä juoksuttaessakin tarvittaessa kevyitä "ohjasotteita" kun juoksuttaja voi vaikuttaa suoraan kuolaimeen. Jos suoraan kuolaimesta juoksuttaminen ei jostain syystä toimi (hevonen on hyvin herkkä suusta, kovin villi tai suussa on jotain vammoja yms), laitan liinan kiinni riimuun (ajaa suunnilleen saman asian kuin kapsoni, jota ei ole tullut hankittua), mutta en ala vetämään liinaa kuolainrenkaan läpi toiselle puolelle saati käytä juoksutusdeltaa, jolloin kuolain toimii ihan väärällä tavalla.

Sivuohjat tykkään pitää suht löysällä, oikea kireys selviää vain kokeilemalla ja on kovin hevoskohtaista. Sellaisilla hevosilla jotka tykkäävät asettua sivuohjien varaan lepäämään käytän mieluummin kahta liinaa tai ainakin "kolmio-ohjaa", että hevonen ei saa mitään nojaustukea koska sitä ei yleensä toivota ratsastaessakaan. Aika harva hevonen kuitenkaan niin tekee. En laita sivuohjia mitenkään superpitkiksi, kosa moni etenkin nuorista rullaa kaulaansa lyhyeksi jolloin sivuohjat roikkuvat täysin löysinä ja hevosen juostessa ne sitten pyörivät ja höskyvät, mikä oletettavasti tuntuu ikävältä suussa. Tavoitteenani on, että sivuohjat ovat niin kuin kevyt ohjastuntuma, etenkin nuorilla toki kestää aikansa ennen kuin ne uskaltavat tukea kuolaimeen. Itse kun olen vähän tällainen kukkahattutäti haluan että hevonen itse löytää oman tasapainonsa ja sopivan muodon, vaikka se ei tapahtuisikaan samantien. Täällä kun helposti sitten kiskaistaan sivuohjat niin kireälle että soi ja suihkitaan hevosta eteenpäin niin kauan, että se jossain vaiheessa myötää kun ei jaksa enää jännittää kireitä ohjia vastaan. Minä laitan sivuohjat kyllä sen verran kireälle että hevonen voi niiden kanssa hakea sen toivotun muodon, mutta en sido sitä siihen muotoon ja minua ei haittaa jos hevonen alkuun juoksee pää liian ylhäällä tai alhaalla.

Mitä sitten muuhun varustukseen tulee taitaa mielipiteet olla aika yhteneviä. Kunnollinen raippa, eli tarpeeksi pitkä ja ehjä (tämä on meillä melkoinen haaste...), tukeva liina josta on hyvä pitää kiinni sekä hanskat. Kahdella liinalla juoksuttaessa tykkään pitää liinat eri käsissä, mutta jos hevonen tarvitsee myös raippaa (kaikki eivät sitä kahdella liinalla tarvitse, kun toinen liina kulkee sieltä takapuolen takaa) pidän liinat yhdessä kädessä ja raipan toisessa koska muuten raippa sekaantuu jatkuvasti liinaan, tällöin vain ei pysty vaikuttamaan  liinoilla yhtä tarkasti.

Vanhempia hevosia tykkään juoksuttaa maneesissa/kentällä missä ei tarvitse seistä siinä yhdessä ympyrässä koko aikaa, mutta näiden nuorten kanssa juoksutusympyrän olemassaolo helpottaa kyllä alkuopettelua huomattavasti. Aikoinaan ollaan opeteltu nuorten kanssa ympyrällä juoksemista ihan maneesissa ja usein vielä ilman avustajaa ja parhaassa tapauksessa niin että joku vielä ratsastaa samaan aikaan, ja kyllähän ne ovat olleet aika ikimuistoisia tapahtumia... Ympyrässä kun nuoret oppivat ihan itsekseen juoksemaan sitä ympyrää ilman erityistä opettamista.

Vanhemman hevosen kanssa haluan työskennellä ihan kunnolla niin, että juoksutuskerta todella korvaa ratsastuksen tai on jopa vaativampi. Paljon siirtymisiä, temponvaihteluita, ainakin kahdella liinalla voi vaatia myös kokoamista tai vaikka väistöä. Nuorten kanssa tavoitteena on saada ne rentoutumaan ilman että ne ehtivät väsyä, mikä on kyllä melkoista hienosäätöä eikä välttämättä onnistu, riippuu hevosen luonteestakin. Mutta siis vaikka nämä nuoret ovat aika villejä en yritä juoksuttaa niitä väsyksiin, vaan pyrin siihen että ne rentoutuisivat edes hiukan sekä ravissa että laukassa molempiin suuntiin, ilman että niitä pitää laukkuuttaa miljoona kierrosta niin että ne rentoutuvat vain koska eivät enää jaksa jännittää. Haluaisin että niille jäisi työnteosta hyvä mieli, enkä usko että se toteutuu jos ne ovat vaahdossa ja juoksevat itsensä loppuun. Tämä on toki se suurin haaste, nuorilla on kuitenkin vielä huono kunto ja ne väsyvät nopeasti. Jos mahdollista koitan saada ne rentoutumaan käynnissä, tämä ei kuitenkaan kaikilla onnistu koska osa näistä ei mene käyntiä jännitykseltään, osa taas kääntyy ja pakenee paikalta ellei vauhtia ole tarpeeksi.

Täytyy katsoa jos saisin joskus otatettua jotain juoksutuskuvia niin voisin liittää niitä jälkeenpäin sitten tähän tekstiin.

Ei kommentteja: